Select Page

RJD

Otflow van de Rotterdamse band

In de rubriek “… van de Rotterdamse band” interviewen wij Rotterdamse ondernemers met een tof Rotterdams product. Deze keer hebben wij een gesprek gehad: Ronald Hagenstein mede-eigenaar van OTFLOW

Foto’s: Giny Flux

wie ben je en wat doe je?

“Juist, ik ben Ronald Hagenstein, 33 jaar en woon in Nieuw-Crooswijk in Rotterdam en ik ben mede-oprichter van OTFLOW.

OTFLOW is een luchtverdelingsmat van 11 meter die je in 40-feet koelcontainers plaatst onder de lading. Dit zorgt ervoor dat de koele lucht gelijkmatig verdeeld wordt en er minder fruit en groente verloren gaat tijdens transport. De mat is ontwikkeld in samenwerking met de onderzoeksorganisatie Wageningen Food & Biobased Research.”

waarom ben je ondernemer geworden en waarom heb je juist dit product gekozen? 

“Het avontuur van OTFLOW begon allemaal in mei 2016 toen Otto de Groot, eigenaar van de HDG Survey Group, een super idee had. Otto was al 35 jaar in de fruit kwaliteit industrie werkzaam en zag dat er een groot probleem was met de temperaturen tijdens het verschepen van fruit van het zuidelijk halfrond naar Europa. Doordat het probleem zich steeds bleef voordoen is Otto gaan nadenken over een goede oplossing hiervoor en kwam met een slim product (een luchtverdelingsmat) om fruit koel te houden tijdens de lange transporten.”
“Op dat moment was ik zelf al een aantal jaar ondernemer met mijn ontwerp- en reclamebureau waar ik Start-Ups hielp met Branding en promotie. Otto benaderde mij dus om hem te helpen om van zijn oplossing een merk te maken en deze te helpen goed in de markt te zetten.”

 

 

wat voor leuk feitje moet iedereen weten over jouw product?

“Onze eerste OTFLOW’s werden met de hand gemaakt. Hiervoor hadden we een gigantische werktafel gebouwd waar we hoopten tientallen per dag te kunnen maken. Helaas bleek dat we er maar zo’n 6 konden maken met deze opzet op een dag! Dus terug naar de tekentafel. Inmiddels hebben we een 6 meter lange lopende band met een robot arm die  er makkelijk 50 per dag kan produceren.”

wat is als ondernemer jouw ultieme jongensdroom en wat doe je om deze te realiseren? 

“Mijn ultieme ondernemersdroom was om een schaalbaar product wereldwijd op de markt te brengen. Dus ik was jaren op zoek om naar een goed idee of mogelijkheid om dat te realiseren. Toen OTFLOW op mijn pad kwam heb ik het met beide handen meteen aangegrepen.”

wie was jouw grote voorbeeld toen jij begon met ondernemen? en waarom?

Qua voorbeeld ondernemers denk ik meteen aan Haroen Peigham en Victor Straatman.

Mijn goede vriend Haroen is een échte horeca ondernemer die vanuit het niets zijn horeca successen heeft behaald. Zijn arbeidsethos, passie voor kwaliteit en doelgerichte focus zijn zeer aanstekelijk. Na het opzetten van succesvolle restaurants heeft hij nu zijn focus naar het opzetten van een hotelketen.

Victor Straatman is de co-founder van het Rotterdamse ‘Redkiwi’ en founder van Meatme.ca. Wij hebben om de maand contact om zaken te bespreken. Zijn ervaring met het opzetten van ondernemingen, samen met zijn ideeën over marketing, sales en bedrijfsvoering zijn altijd erg verfrissend en helpen mij om goede keuzes te maken.”

Wat was de  grootste nachtmerrie die jij als ondernemer hebt meegemaakt? en welke les heb je hieruit gehaald?

“Grote nachtmerries zijn nog niet voorgekomen, wel heb ik als ondernemer genoeg fouten gemaakt en tegenslagen gehad. Fouten komen nu eenmaal voor, het gaat er om wat je er mee doet! Fouten zijn gewoon leer momenten, dit zal iedere ondernemer met mij eens zijn.”

Zie het zo; “Failure is part of the process to achieve success.”

wat is het kantelpunt geweest waar de puzzelstukjes echt in elkaar vielen voor jouw bedrijf?

“Toen ik eenmaal begon met ondernemen kreeg ik al snel de smaak te pakken en dan wil je snel meer. Ik wilde elk jaar meer groei en zocht constant naar nieuwe uitdagingen. Als het saai en comfortabel begon te worden werd ik zelf onrustig en kreeg het gevoel dat ik stil stond. Deze zoektocht naar nieuwe uitdagingen bracht mij op bijzondere plekken en gaf unieke kansen. Zo ook deze nieuwe onderneming OTFLOW.”

welke tip wil je meegeven aan de andere ondernemers die hun jongensdroom willen realiseren?

Rotterdamse Jongensdromen stopt

Hi Rotterdamse ondernemer, 2 jaar geleden vond de eerste kennissessie van Rotterdamse Jongensdromen plaats. Met veel plezier hebben we vanaf dat moment op allerlei verschillende manieren ondernemers aan elkaar gematcht.  De corona was, zoals bij vele van jullie, een...

De toekomstvisie van Marcel Splinter

De toekomstvisie van Marcel Splinter

transitie Betrokken medewerkers voor duurzaam succes.  Ondernemers bouwen de toekomst, maar hoe ziet die toekomst er uit?! En wat moet er gebeuren om die toekomst te creëren? Marcel Splinter verruilde zijn baan bij de Rabobank voor het ondernemerschap om de transitie...

Stationsplein 45, A4.004
3013 AK Rotterdam
+31 10 808 12 11
info@rotterdamsejongensdromen.nl

Algemene Voorwaarden